П`ятниця, 29.03.2024, 11:31
Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід

Персональний сайт Петра Кравчука

~
Меню сайта
Категорії розділу
Із життя [10] Кримінал [11]
Довідка-рахунок

  • Довідка рахунок за спеціальною ціною
  • Довідка рахунок на легкові автомобілі
  • Довідка рахунок на мотоцикли та мопеди
  • Довідка рахунок на вантажні автомобілі
  • Довідка рахунок на причепи
  • Опитування
    Будівництво дамби в смт. Любешів на р. Стохід є:
    Всього відповідей: 314
    Статистика
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    ПОГОДА
    Друзі сайту
  • Вікіпедія
  • Відкрита Україна
  • Русская энциклопедия "Традиция"
  • Газета "Волинь"
  • "Віче" - Волинський тижневик
  • "Вісник" - Український тижневик
  • Сайт "Поетичні Майстерні"
  • Сайт "Анумо знову віршувать"
  • Банкрутство
  • RSS
    Головна » 2010 » Червень » 15 » ВОЛИНЯНИ ДИВЛЯТЬСЯ КІНОПРЕМ’ЄРИ РАНІШЕ ЗА ВЕСЬ СВІТ, А ВИДАТНІ НАУКОВЦІ „ДІЛЯТЬСЯ” СВОЇМИ ПРАЦЯМИ
    21:12
    ВОЛИНЯНИ ДИВЛЯТЬСЯ КІНОПРЕМ’ЄРИ РАНІШЕ ЗА ВЕСЬ СВІТ, А ВИДАТНІ НАУКОВЦІ „ДІЛЯТЬСЯ” СВОЇМИ ПРАЦЯМИ

    ...Під прицілом працівників органів внутрішніх справ опинилися не лише виробники неліцензійних дисків....
    Начальник сектору розповів також про ще один досить цікавий випадок. Волинянин, відкривши через 20 років книгу однієї з донецьких авторок, зрозумів, що вже десь читав подібні рядки. Ще б пак! Це ж були його власні думки, тільки написані іншою мовою. У 1988 році Петро Кравчук, уродженець села Гірки Любешівського району, український краєзнавець, автор п'яти науково-популярних книг, видав книгу „Георафический калейдоскоп”. Жителька Донецька вирішила, що про автора з Полісся давно забули, а про його творіння – тим більше, й вирішила книгу перекласти українською мовою, а себе назвати її авторкою. „Творіння” розійшлося чималим тиражем і внаслідок цього нанесло волинському авторові збитків на суму 200 тисяч гривень.  

    Працівники волинського управління Державної служби боротьби з економічною злочинністю закінчили операцію „Інтелект”, під час якої вилучили понад 2,5 тисячі одиниць контрафактної продукції на суму майже 135 тисяч гривень.

    Протягом року правоохоронці відстежують недобросовісних підприємців, котрі намагаються за допомогою підробок або чужої інтелектуальної праці нажити собі чималенький капітал. Начальник сектору протидії злочинам у сфері комп’ютерних технологій УДСБЕЗ УМВС України у Волинській області Тарас Ковальчук розповів про перебіг операції та її результати:

    - На території області ми здійснили ряд комплексно-оперативних заходів, внаслідок чого викрили 12 фактів злочинних проявів. Якщо брати в цілому по Україні, то більше ніж на Волині таких правопорушень було виявлено лише в Одеській та Луганській областях, - зазначив Тарас Володимирович.

    Найбільше працівники міліції задокументували фактів виготовлення та поширення контрафактної продукції. Зокрема, Тарас Ковальчук розповів про два підпільні цехи з виготовлення компакт-дисків для роздрібної торгівлі. Такі міні-виробництва виявили в одному з райцентрів та селищі міського типу Волинської області.

    - Власники точок торгівлі із всесвітньої мережі Інтернет „скачували” аудіо- та відеотвори. Згодом цей піратський контент переписували на оптичні носії лазерної системи зчитування формату DVD та CD, а вже готовий продукт продавали місцевому населенню, - розповів Тарас Ковальчук.

    Під час рейдів-перевірок у горе-підприємців вилучили всю оргтехніку і компакт-диски з музикою та кінострічками, світові прем’єри яких могли ще навіть не відбутися. Крім того, працівники УДСБЕЗ конфіскували електронні носії з величезною кількістю оперативної пам’яті – терабайтник та безліч флешносіїв місткістю 4-8 GB, – на яких містилися винятково художні фільми та музичні твори.

    До речі, організувати такий підпільний бізнес сьогодні не складно, адже навіть школяр тепер добре знає комп’ютер та чудово орієнтується в Інтернеті. Досвідченим „юзером” бути не потрібно, розповів один із підозрюваних, схема проста та не потребує зайвих інтелектуальних потуг:

    - Я „качав” музику, фільми в себе дома, після чого записував це все на диски, а потім вже продавав їх як і в спеціальній точці продажу, так і тому, хто звертався безпосередньо до мене, - поділився досвідом затриманий Сергій.

    Однак, незважаючи на нібито невинність копіювання і поширення звичайних компакт-дисків, за таке свавілля правопорушники отримують чимале покарання. Як свідчить практика, суд не засуджує їх до реального строку позбавлення волі за злочини, що стосуються порушення авторських прав, однак штраф їм доведеться заплатити чималенький: згідно з Кримінальним кодексом України до державної казни потрібно внести кошти у сумі від 17 до 51 тисячі гривень.

    Під прицілом працівників органів внутрішніх справ опинилися не лише виробники неліцензійних дисків. Перевірялися також різні установи на наявність ліцензійного програмного забезпечення та дотримання авторських прав щодо використання торгової марки і продуктів інтелектуальної праці. Цікаво, що часто громадяни дуже дивуються, коли правоохоронці вимагають ліцензійне погодження або повідомляють, що розповсюдження фільмів та аудіозаписів без належних законних підстав є кримінальним злочином. Відразу виникає запитання: „Чому ви прийшли саме до мене? Інші також використовують контрафактну продукцію!” Тарас Ковальчук пояснює, що відразу всіх охопити неможливо, тим більше, що кількість користувачів та споживачів неймовірно велика, в зв’язку з цим їхній колектив потребує додаткових кадрових ресурсів. Тому поки що у цьому напрямку ведеться поступова, методична, попереджувальна і постійна робота.

    Начальник сектору розповів також про ще один досить цікавий випадок. Волинянин, відкривши через 20 років книгу однієї з донецьких авторок, зрозумів, що вже десь читав подібні рядки. Ще б пак! Це ж були його власні думки, тільки написані іншою мовою. У 1988 році Петро Кравчук, уродженець села Гірки Любешівського району, український краєзнавець, автор п'яти науково-популярних книг, видав книгу „Георафический калейдоскоп”. Жителька Донецька вирішила, що про автора з Полісся давно забули, а про його творіння – тим більше, й вирішила книгу перекласти українською мовою, а себе назвати її авторкою. „Творіння” розійшлося чималим тиражем і внаслідок цього нанесло волинському авторові збитків на суму 200 тисяч гривень. Цікаво, що в тексті справжній автор припустився змістової помилки, яку його наступниця не здогадалася виправити. Книгу «Географический калейдоскоп» у 2006 році викладачка Донецького інституту соціальної освіти Тетяна Бугайова видала російською мовою під своїм іменем під назвою «Тайны материков и океанов. Удивительные природные явления». На персональному сайті науковця зазначено, що пані Бугайова переписала матеріали книги слово в слово, речення за реченням, абзац за абзацом. Того ж року плагіаторка видала її ще й українською мовою під назвою «Рекорди географії. Таємниці планети Земля».
    Волинська міліція відреагувала на заяву ошуканого чоловіка і вже на даний момент обласна прокуратура порушила кримінальну справу за ч. 3 ст. 176 (порушення авторських та суміжних прав) КК України.
    Загалом за результатами операції у Волинській області до адміністративної та кримінальної відповідальності було притягнуто 14 осіб, викрито 2 цехи з виготовлення контрафактної продукції і складено 25 адмінпротоколів щодо порушення прав на об'єкт права інтелектуальної власності та незаконне розповсюдження примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп'ютерних програм, баз даних.
    Ірина НОВОСАД, ВЗГ УМВС УКРАЇНИ У Волинській області
    Категорія: Кримінал | Переглядів: 1262 | Додав: P_Kravchuk | Рейтинг: 5.0/6
    Всього коментарів: 0
    Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
    [ Реєстрація | Вхід ]